8 Manieren om je boosheid te uiten

Boosheid is een lastige emotie. Vooral ook omdat het zo'n krachtige emotie is, die vaak ofwel erg sterk naar buiten komt of juist wordt onderdrukt.

 

Het onderdrukken van boosheid

Boosheid keert zich vaak tegen een situatie of een persoon. Soms is er niets te doen aan de situatie. Je kunt het ook moeilijk vinden er iets aan te doen. Je bent dusdanig bang, dat je er niets aan durft te doen of er niets van durft te zeggen. Hoe meer je geleerd hebt om je aan te passen en te pleasen, hoe meer het een routine kan zijn om je boosheid te onderdrukken.

 

“Voor je eigen welzijn is het van belang om de boosheid er toch uit te laten komen. Op een veilige manier. Geef je boosheid een stem of zet het om in kracht. Daar zijn vele mogelijkheden voor.”

 

Geef uitdrukking aan je boosheid

Als je niets aan de situatie kunt doen of besluit er niets aan te gaan doen, is het van belang de boosheid er toch uit te laten komen. Anders kan het zich tegen je keren en implodeert het als het ware. Schijnbaar kun je kalm en rustig lijken, van binnen woedt er een storm.

De boosheid eruit laten komen, op een veilige manier, is beter voor je eigen welzijn. Geef je boosheid een stem of zet het om in kracht. Daar zijn vele mogelijkheden voor. Hieronder vind je 8 manieren hoe je dat kunt doen.

 

“Hoe meer je geleerd hebt om je aan te passen en te pleasen, hoe meer het een routine kan zijn om je boosheid te onderdrukken.”

 

1. Vertel mensen over de situatie die je boos maakt

Eén van de meest voor de hand liggende manieren om met je boosheid om te gaan is door erover te gaan praten. Vertel familie, vrienden of buren over de situatie die je boos maakt. Door het te uiten, krijgt de situatie al meer lucht. Als je het niet gewend bent om dit met mensen te delen, kan het moeilijk voor je zijn. Een risico is ook dat de ander zich nog bozer om de situatie maakt, waardoor je niet goed meer bij je eigen boosheid kunt. De ander neemt dan als het ware de situatie over. In dat geval kun je beter één van de volgende dingen doen.

 

2. Je boosheid een stem geven door te gaan schreeuwen

Je kunt boosheid een stem geven door letterlijk te gaan schreeuwen. Zoek de ruimte om dat te doen. Ga naar een plek waar je alleen bent en je voluit je boosheid eruit kunt schreeuwen. Ga de natuur in. Of stap in je auto en ga naar een rustige plek waar je in de veiligheid van je auto je voluit kunt laten gaan.

 

“Als je niets aan de situatie kunt doen of besluit er niets aan te gaan doen, is het van belang de boosheid er toch uit te laten komen. Anders kan het zich tegen je keren en implodeert het als het ware. Schijnbaar kun je kalm en rustig lijken, van binnen woedt er een storm.”

 

3. Maak muziek en zing

Muziek en klanken kunnen je ook helpen om je boosheid te uiten. Dat kan slaan op een trom of een drumstel zijn, het bespelen van de piano of ieder ander instrument. Zolang je het gevoel er in kwijt kunt. Je kunt iets improviseren of een bestaand stuk of lied spelen dat past bij de situatie. Door er letterlijk bij te gaan zingen, geef je het een stem en krijgt het een uitweg.

 

4. Schud je lichaam heen en weer

Door je lichaam te schudden, geef je je boosheid fysiek de ruimte. Je schudt de situatie letterlijk van je af. Je kunt ook bewegingen maken met je armen en benen. Of je beweegt letterlijk door de ruimte. Kijk eens of je de bewegingen van nature kunt laten ontstaan. Als je dat fijn vindt, kun je er eventueel kreten bij slaken of er een ander geluid bij maken.

 

“Boosheid heeft een functie. Het laat je weten dat er iets is gebeurd waar je het niet mee eens bent. Het geeft ook energie en zorgt er voor dat je in actie kunt komen. Dat je je niet neerlegt bij de situatie, maar de koe bij de horens vat en zorgt voor verandering. Voor verbetering.”

 

5. Kom in beweging

Trek je hardloopschoenen aan en ren een rondje door het park. Is fietsen meer je ding? Ga dan op de pedalen en trap je in het zweet. Hoe dan ook, kom in beweging, ga sporten. Zorg voor fysieke inspanning. Je zet op die manier je boosheid om in kracht.

 

6. Sla in een kussen of tegen een bokszak

Je kunt de energie er ook uit laten, door letterlijk de boosheid er uit te slaan. Voel de kracht. Gebruik een kussen om in te slaan of evt een bokszak. Je kunt ook in de sportschool bokslessen volgen.

 

7. Verscheur papier

Boosheid kan een drang geven om iets kapot te maken. In plaats van het servies daarvoor te gebruiken, waar je later spijt van hebt, kun je ook iets kiezen dat geen nadelige gevolgen heeft voor jezelf of anderen. Pak bijvoorbeeld de stapel oud papier en scheur dat in flarden.

 

“Hoe meer je leert om in een veilige setting uiting te geven aan je boosheid, hoe makkelijker het voor je wordt om daadwerkelijk in de situatie tot actie te komen. Je kunt je boosheid dan in de situatie omzetten in kracht. Je boosheid is dan je motor geworden.”

 

8. Geef je boosheid expressie in een tekening

Pak een vel papier en een pot met stiften. Geef kleur aan je boosheid. Maak een tekening die uitdrukking geeft aan hoe je je voelt. Kies de kleuren die erbij passen. Maak de vormen die er bij horen. Misschien druk je op bepaalde momenten wat harder. Of teken je sneller. Laat de vormen ontstaan die passen bij hoe je je voelt.

 

Boosheid als motor

 

Boosheid heeft een functie. Het laat je weten dat er iets is gebeurd waar je het niet mee eens bent. Het geeft ook energie en zorgt er voor dat je in actie kunt komen. Dat je je niet neerlegt bij de situatie, maar de koe bij de horens vat en zorgt voor verandering. Voor verbetering. Hoe meer je leert om in een veilige setting uiting te geven aan je boosheid, hoe makkelijker het voor je wordt om daadwerkelijk in de situatie tot actie te komen. Je kunt je boosheid dan in de situatie omzetten in kracht. Je boosheid is dan je motor geworden.

 

Wil je meer weten over gevoelsverwerking, lees dan mijn blog “Hoe je je zelf kunt leren voelen” of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

 

Klik hier om naar het blogoverzicht te gaan.