Hoe je je zelf kunt leren voelen

Ik ben opgegroeid in een gezin waar weinig ruimte was voor gevoelens. Vragen als “Hoe gaat het met je?”, “Hoe was je dag?” of “Hoe voel je je?” werden mij niet of nauwelijks gesteld. En ik voelde niet veel vrijheid er zelf over te beginnen. Zo potte ik mijn gevoel op. Als kind wist ik niet beter. En mijn ouders waarschijnlijk ook niet. Maar als je er niet over praat, dan betekent het niet dat het er niet is. En als je het wegstopt en je stopt steeds meer weg, dan wordt het alleen maar groter.

 

Het was een heel bijzondere gewaarwording hoe een reeks van gevoelens me stuk voor stuk loslieten nadat ik ze erkende. Totdat er alleen een gevoel van rust over was.

 

Gevoelens zijn raadgevers

Gevoelens zijn raadgevers. Ze willen je iets vertellen. Een boodschap voor jou, in je eigenbelang. Je kunt ernaar luisteren. Je kunt er actie op ondernemen. Als je alsnog luistert naar oude gevoelens waar je geen actie meer op kunt ondernemen, dan helpt het je ook. Het helpt je ontladen. Door deze gevoelens er alsnog te laten zijn, laten ze je los. Vijf jaar terug heb ik mezelf weer leren voelen. Hieronder lees je hoe ik dat deed en hoe jij hetzelfde kunt doen.

 

Hoe ik de eerste keer mijn gevoelens toeliet

Het was zomer en we reden met het gezin in de auto terug van vakantie. Ik had de tas met mijn spiegelreflexcamera bij mijn voeteneind gezet. Maar toen ik ernaar keek, kreeg ik een heel vervelend gevoel. Een gevoel dat ik al jaren kreeg als ik de camera zag.

 

Gevoelens zijn raadgevers. Ze willen je iets vertellen. Een boodschap voor jou, in je eigenbelang. Je kunt ernaar luisteren. Je kunt er actie op ondernemen.

 

Gevoelens die steeds weer terugkomen

Het was begonnen toen mijn schoonzus de tas een keer van de tafel oppakte en met een boogje op de grond gooide, omdat ze de tafel wilde dekken. Ik zag het gebeuren, maar het ging zo snel dat ik er niets aan kon doen. Er ging van alles door me heen. Het voelde respectloos en het raakte me diep waardoor ik moeilijk in staat was dat goed te uiten.

Mijn schoonzus wist niet dat het mijn tas met camera was, toen ze hem op de grond gooide. Ik mocht haar nog steeds graag en de camera werkte nog prima. Rationeel kon ik niet bedenken wat het probleem was. Toch bleef er iets aan me knagen elke keer dat ik de camera zag.

 

Als je alsnog luistert naar oude gevoelens waar je geen actie meer op kunt ondernemen, dan helpt het je ook. Het helpt je ontladen.

 

Hoe gevoelens je loslaten door er simpelweg bij stil te staan

Aangezien het een lange rit was in een zwijgzame auto en ik niets te doen had, besloot ik eens te kijken wat dat gevoel dan is. Ik zocht naar het woord dat het best omschreef wat ik erbij voelde. Machteloosheid was het. Daarna besloot ik de zin “Ik voel machteloosheid” uit te spreken naar mezelf. Heel rustig en bewust. In stilte. Want ik was niet alleen in die auto. Ik kon dat gevoel van machteloosheid ook voelen in mijn lichaam.

 

Zwijgzaam heb ik in de auto gezeten en ik was verwonderd hoe ik nooit meer een moment moeite heb gehad bij de aanblik van die fotocamera. De gevoelens eromheen hadden me losgelaten door er simpelweg bij stil te staan.

 

Hoe je meerdere gevoelens tegelijkertijd hebt

Toen ik dat op me in had laten werken, besefte ik, dat machteloosheid niet meer het woord was dat het beste beschreef hoe ik me voelde. Een ander woord beschreef het nu beter. In stilte zei ik dezelfde zin van 3 woorden, nu ingevuld met dit nieuwe gevoel. Ondertussen voelde ik het in mijn lichaam.

Het was een heel bijzondere gewaarwording hoe een reeks van gevoelens me stuk voor stuk loslieten nadat ik ze erkende. Totdat er alleen een gevoel van rust over was. Zwijgzaam heb ik in de auto gezeten en ik was verwonderd hoe ik nooit meer een moment moeite heb gehad bij de aanblik van die fotocamera. De gevoelens eromheen hadden me losgelaten door er simpelweg bij stil te staan.

 

Juist die wirwar aan gevoelens kunnen je in de war brengen. Sterkere gevoelens en minder sterke gevoelens. Het zijn allemaal gevoelens die erkend willen worden en je iets willen vertellen.

 

Jij kunt dat ook

Voor mij was dit de eerste stap om weer te leren voelen. Het was een kleine situatie, die al voorbij was en geen schade had achtergelaten. Daardoor voelde het veilig om dit te doen. Door het effect van deze exercitie te voelen, kreeg ik vertrouwen. En ik ging het ook toepassen op andere situaties. Gaandeweg heb ik mezelf steeds verder open kunnen stellen voor gevoelens. En jij kunt dat ook.

 

Hoe je door het erkennen van gevoelens meer rust zult ervaren

Net als in het voorbeeld met de spiegelreflexcamera, is er vaak sprake van een heleboel gevoelens die opspelen in een situatie. Juist die wirwar aan gevoelens kunnen je in de war brengen. Sterkere gevoelens en minder sterke gevoelens. Het zijn allemaal gevoelens die erkend willen worden en je iets willen vertellen. Je kunt op bovenstaande manier bewust de gevoelens rondom een situatie erkennen in jezelf en in je lichaam. Eén voor één kun je ze benoemen, in stilte of hardop. Op die manier kun je ze toelaten en kunnen ze je stuk voor stuk loslaten.

 

Je zult merken dat er niet sprake is van één gevoel in een situatie, maar misschien wel 15 of 20 verschillende gevoelens.

 

Als je op deze rustige manier door de reeks met gevoelens gaat, kun je uiteindelijk uitkomen bij een vredig gevoel, zoals rust of dankbaarheid. Op dezelfde manier erken je ook dat vredige gevoel. Je kunt het dan meenemen. Je zult daardoor steeds meer rust gaan ervaren.

 

Hoe je kunt zien dat je verschillende gevoelens tegelijkertijd hebt, en welke dat zijn

Als je liever een praktische en eenvoudige manier hebt om inzicht te krijgen in je gevoelens, dan kun je ook gebruik maken van het GROK-spel. Het GROK-spel is een spel dat bestaat uit twee stapeltjes kaarten, waar je veel verschillende spellen mee kunt spelen. Op één stapeltje kaarten staat op elke kaart een gevoel. Op het andere stapeltje staan behoeftes.

 

Doordat je dit samen met je kind doet, leert het zijn of haar gevoelens te erkennen en te uiten. En tegelijkertijd ziet het kind dat jij het ook doet.

 

Het GROK-spel gebruiken

Als er een situatie is die je van streek maakt, dan kun je het stapeltje gevoelskaarten nemen en per kaart aangeven of het gevoel van toepassing is of niet. De kaarten die voor jou van toepassing zijn op een situatie kun je vervolgens ordenen naar hoe sterk ze van toepassing zijn. Je zult merken dat er niet sprake is van één gevoel in een situatie, maar misschien wel 15 of 20 verschillende gevoelens. Zo leer je op een speelse manier je gevoelens te erkennen.

 

Hoe meer je merkt dat het veilig is om te voelen, hoe meer je het ook durft te erkennen aan jezelf in nieuwe situaties. Ook als je er nog in zit.

 

Je kind helpen om gevoelens te erkennen

Je kunt ook je kind helpen bij het erkennen en uiten van zijn of haar gevoelens. Betrek het eens in dit spel. Is er een situatie die hem of haar van streek maakt en misschien jou daardoor ook, dan kun je samen kaarten kiezen. Sommige gevoelens heb je misschien allebei. Andere gevoelens heb jij alleen of juist je kind.

Doordat je dit samen met je kind doet, leert het zijn of haar gevoelens te erkennen en te uiten. En tegelijkertijd ziet het kind dat jij het ook doet. Het leert dan vertrouwen dat het normaal is om gevoelens te hebben en dat het veilig kan zijn om ze te uiten.

 

Je gevoel is een raadgever geworden die je aanzet om vanuit jezelf te leven. Een adviseur op je levensweg.

 

Je gevoel als adviseur op je levensweg

Als je het niet gewend bent om gevoelens toe te laten of te uiten, dan is de drempel hoog om er mee te beginnen. Het beste is om kleine stapjes daarin te maken. In een veilige setting kun je dan terug gaan naar een situatie en je gevoel benoemen. Eerst alleen aan je zelf. Later kun je het ook leren uiten naar anderen. Een ander leert je daardoor beter kennen en kan rekening met je houden.

Hoe meer je merkt dat het veilig is om te voelen, hoe meer je het ook durft te erkennen aan jezelf in nieuwe situaties. Ook als je er nog in zit. Je kunt er voor kiezen er dan ter plekke wat mee te gaan doen. Je gevoel is dan een raadgever geworden die je aanzet om vanuit jezelf te leven. Een adviseur op je levensweg.

Wil je hulp bij het leren voelen, of ben je hooggevoelig en zoek je begeleiding om hier beter mee om te gaan? Boek dan een hsp coaching traject of paardencoaching traject door het contactformulier in te vullen of te bellen naar 06-28595631.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief op www.foressence.nl/nieuwsbrief