Rust creëer je zelf, 8 tips

We leven in een tijd waar alles steeds sneller gaat en gemakkelijker bereikbaar wordt. Vooral de digitale snelweg heeft enorme ontwikkelingen meegemaakt de afgelopen jaren. Niet alleen is er veel informatie te vinden, ook kun je door Facebook, Instagram en Whatsapp overspoeld worden door Newsfeeds en berichtjes. De trend om carrière met kinderen te combineren verhoogt de druk. En als je dan tegenwoordig ook graag twee keer per jaar op vakantie gaat, wilt sporten, en het contact met je vrienden wilt onderhouden, dan hou je toch geen tijd meer over?

Je kunt je door je omstandigheden laten opjagen. Je kunt er ook voor kiezen om de balans te herstellen en bewust rust te creëren. Hieronder vind je 8 manieren hoe je dat kunt doen.

 

1. Ga offline

    Je herkent vast wel de neiging Facebook ‘even’ te checken en voor je het weet lees je weer allemaal berichten en links waar je helemaal niet naar op zoek was. Zelfs de geluiden van het binnenkomen van mailtjes, appjes en andere berichtjes zonder dat je er iets mee doet, zorgen ervoor dat je concentratie een stuk vermindert zonder dat je het door hebt. Als je gerichte taken wilt gaan doen, zet dan eens je telefoon en Facebook uit. Als ik me wil concentreren, bijvoorbeeld tijdens het schrijven van een blog, dan leg ik mijn mobiele telefoon wel eens bewust in een ander vertrek.

     

    2. Check je e-mail één, hooguit twee keer per dag

    Het werkt efficiënter om een taak in één keer met volle aandacht uit te voeren. Op het moment dat je je e-mail maximaal één of twee keer per dag opent en erop reageert, creëer je bewuste momenten waarop je je e-mails beantwoord, zodat je de rest van de dag niet wordt gestoord door binnendruppelende e-mails. Ook als je ze wel leest en er nog niet op reageert, is je onderbewuste er wel mee bezig.

       

      3. Check je e-mail niet gelijk ’s ochtends als eerste

        Het reageren op e-mailberichten is doorgaans een meer passieve bezigheid. Je reageert op iets wat een ander van je wil. Je kunt beter je dag beginnen door actiepunten uit te voeren die jÍj graag wilt. Je krijgt er energie van als je deze punten uitvoert en begint de dag daardoor met een goed gevoel.

         

        4. Maak een lijst met activiteiten die je die dag wilt gaan doen en stop als de lijst klaar is

          Maak aan het begin van de dag of de avond te voren een lijst met actiepunten die je die dag uit wilt gaan voeren. Op het moment dat je klaar bent met het uitvoeren van alle punten van die lijst, stop dan. Er zijn altijd nog talloze dingen die je extra zou kunnen doen. Begin niet aan deze nieuwe actiepunten. Maar ervaar de rust van het afronden van je actiepunten van die dag en geniet ervan.

           

          5. Haal bewuster adem

            Creëer voor jezelf momenten waarop je bewust ademt. Als je met je aandacht de in- en uitademing volgt, zorgt dat ervoor dat je uit je hoofd en in je lichaam gaat. Dat creëert rust. Kijk eens of je je adem ook kunt laten zakken tot onderin je buik. Lukt het je niet om die momenten te vinden, zet dan eens een dag ieder uur de timer. Als de timer afgaat, laat dan alles liggen waar je op dat moment mee bezig bent. Ga vervolgens 30 seconden bewust ademhalen. Je zult ervaren hoeveel meer rust je hebt aan het eind van de dag, terwijl je waarschijnlijk meer hebt gedaan.

             

            6. Neem tijd om in je innerlijke stilte te komen

              Zelf mediteer ik het liefst dagelijks. Er zijn meerdere momenten geweest waarop ik erg onrustig was, omdat er zoveel dingen gedaan moesten worden. Als ik op die momenten toch de tijd en ruimte neem voor een meditatie, is mijn ervaring dat ik me na mijn meditaties besef dat ik helemaal niet zo veel hoef te doen. Het geeft me een duidelijke blik en de rust dat maar een paar dingen mijn aandacht op dat moment ècht nodig hebben.

               

              7. Ga de natuur in

                Neem regelmatig de tijd om in de natuur te zijn. Trek bijvoorbeeld je wandelschoenen eens aan om het bos in te gaan. Als je op je werk of thuis bent, zijn er voortdurend dingen om je heen die voor je gevoel gedaan moeten worden. Door naar buiten te gaan, ben je fysiek verwijderd van die dingen en kun je ze dus ook niet gaan doen. Buitenlucht is goed. Wellicht geniet je van een heerlijk zonnetje of kun je uitwaaien in een frisse wind. Door het ritme van je eigen stappen tijdens het wandelen, kom je in balans. En in de natuur aard je weer.

                 

                8. Ruim je huis of werkplek op

                  Een opgeruimde omgeving, geeft ruimte in je hoofd. Begin je dag door je werkplek op orde te brengen. Of ruim je huis eens op. Marie Kondo heeft veel expertise op dit gebied. Ook James Wallman heeft zijn eigen visie hierop. In zijn boek “Stuffocation: Living more with less” beschrijft hij deze. Spullen verlangen iets van jou. Als je meer spullen hebt, heb je meer onderhoud. En meer zorgen. Investeer in belevingen, niet in spullen is zijn motto.

                   

                  Veel onrust komt voort uit onrust in je hoofd. Gedachten die opkomen, situaties waar je je zorgen over maakt of te veel verschillende dingen die tegelijk je aandacht willen. Door regelmatig je aandacht van je hoofd terug naar je lichaam te brengen, kun je zelf de rust terug brengen in je leven.

                  Verkeert je leven op dit moment in zwaar weer en wil je daarin je rust vinden, lees dan ook eens mijn blog “7 New Year’s resolutions to keep your balance when your life is in heavy weather”.

                   

                  Klik hier om naar het blogoverzicht te gaan.