Hoe paardencoaching werkt; Een bijzondere ontmoeting in een persoonlijk verhaal

Op een regenachtige dag was ik voor een afspraak in Brabant. Er was een wegomlegging en de route ging langs een verlaten weg. Aan de rechterkant was een groot weiland met een kudde paarden die met z’n allen tegen elkaar op steigerden. Heel imponerend zo vlak langs de weg. Aan de linkerkant stond een kudde paarden in alle rust te kijken naar de drukke paarden aan de andere kant van de weg. Het was zo mooi om te zien, dat ik besloot aan de kant van de weg te stoppen.

 

Een schouwspel om me heen

Wat prachtig om de kracht van de paarden rechts te ervaren, de energie en de speelsheid. Terwijl ik ze observeer vanuit mijn auto, gaan de paarden steeds verder weg het uitgestrekte weiland in. Mijn aandacht wordt nu getrokken naar de groep rustige paarden.

 

"Van binnen word ik er stil van hoe mij hier de gelegenheid wordt geboden om deze helende beweging op gang te brengen."

 

Een moment van zelfreflectie

Ik herken dit beeld ook in mezelf. Aan de ene kant heb ik een enorme kracht en energie in me waarmee ik bergen kan verzetten. Aan de andere kant een rust en zachtheid waarmee ik alles beschouw, voel en verwerk. Ik wil beide kwaliteiten er laten zijn. Terwijl ik dit door me heen laat gaan, gaat één van de paarden rollen in de modder. Nadat het weer is opgestaan volgt een tweede dit voorbeeld. De paarden laten zien dat er zwaardere energie wordt losgelaten.

 

Familie

Eerder op de dag had ik een collega verteld over verstrikkingen in mijn eigen familie. Zij gaf me de tip om eens terug te gaan in de lijn van mijn familie van oorsprong naar de voorouders waar de liefde gestopt was te stromen. ”Je kunt dan daar je liefde geven.” zei ze. "Wie deze voorouders ook zijn of hoe ver terug dat ook is."

 

"Oog in oog met het paard voel ik de liefde stromen naar dit kleine, onbekende paard recht tegenover mij. Mijn hartstreek voelt warm en tintelt. Langzaam zie ik een traan rollen uit het linkeroog van het paard."

 

Terwijl ik nog geniet van de rollende paarden, zie ik in een lijn voor me zes paarden in tweetallen staan. De achterste twee setjes liefkozen elkaar. Ik zie aan de voorste twee dat ze systemisch staan en niet in verbinding met elkaar. Een sterk contrast met de paarden erachter.

Ineens herinner ik me de tip van mijn collega. Ik voel dat de twee paarden vooraan representatief staan voor de bewuste voorouders. Van binnen word ik er stil van hoe mij hier de gelegenheid wordt geboden om deze helende beweging op gang te brengen. Maar hoe ga ik dat doen?

 

Een bijzondere ontmoeting

Een ander paard geeft dan een duwtje aan één van de twee paarden vooraan en deze stapt uit de lijn naar de rest van de kudde. Er is nu één paard overgebleven van het tweetal. Het kijkt me recht aan. Ik voel dat ik die liefde wil geven aan deze voorouder en stap uit mijn auto. Ik steek de weg over, terwijl ik oogcontact heb met het paard. Een aantal andere paarden maakt tegelijkertijd een beweging naar mij toe. Ze gaan in een rijtje naast elkaar staan achter het draad. Met één lege plek ertussen. Recht voor mij.

Zodra we stilstaan volgt het paard deze beweging van zijn kuddegenoten, totdat het recht voor me staat.

 

"Dan laat het zijn hoofd zakken. “Dankjewel” fluister ik zacht tegen het paard dat vlak voor me staat, te midden van zijn kudde. Ook ik buig dankbaar mijn hoofd."

 

Liefde die stroomt

Oog in oog met het paard voel ik de liefde stromen naar dit kleine, onbekende paard recht tegenover mij. Mijn hartstreek voelt warm en tintelt. Langzaam zie ik een traan rollen uit het linkeroog van het paard. We staan nog even recht tegenover elkaar. In verbinding. Dan laat het zijn hoofd zakken. “Dankjewel” fluister ik zacht tegen het paard dat vlak voor me staat, te midden van zijn kudde. Ook ik buig dankbaar mijn hoofd.

 

Coaching met paarden

Bij paardencoaching sta je naast het paard. Je gaat er niet op. De coaching kan betrekking hebben op je gedrag als je bijvoorbeeld een opdracht met het paard uitvoert. Het paard spiegelt je ook als je op afstand blijft. Het spiegelt wat er in jou leeft en wat er op dit moment de meeste heling nodig heeft. Als je voelt en erkent wat het paard spiegelt, dan reageert het paard daar ook weer op.

Familieopstellingen doen paarden van nature. Zij laten dan zien wanneer ze een representant van een familielid zijn, zoals gisteren bij mij. Ze geven je de mogelijkheid om een helende beweging op gang te brengen. De paardencoach begeleidt je in dit proces.

Wil je meer weten over paardencoaching, lees dan verder op www.foressence.nl

 

Klik hier om naar het blogoverzicht te gaan.